Дани Москве у Београду

У оквиру Дана Москве у Београду 05.10.2016. године гости Завода за заштиту споменика културе града Београда били су представници Департмана за културно наслеђе града Москве које је предводио први заменик руководиоца Сергеј Мерзојан.

dani-moskve_1

Колегама из Москве представљено је културно наслеђе нашег града, а директор Завода Нела Мићовић их је упознала са функционисањем службе заштите. У разговору стручних сарадника Завода са колегама из Москве, размењена су искуства у раду, упоређени проблеми, али и механизми за њихово решавање.

dani-moskve_2

Гости из Москве су приказали рад свог Департмана, а посебно су били заинтересовани за законска уређења области културног наслеђа у Србији.

Сутрадан, 06.10.2016. године, гости Београда су посетили Зграду Београдске задруге и простор Савамале, а директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Нела Мићовић их је том приликом упознала са пројектом обележавања споменика културе „QR” кодовима, али и историјатом и значајем Београдске задруге.

dani-moskve_4
фотографије су преузете са званичне интернет презентације града Бееограда
извор: линк
dani-moskva_3

Након тога стручне сараднице Завода, историчарке уметности Саша Михајлов, Бојана Ибрајтер Газибара и Ивана Весковић, прошетале су са гостима из Москве улицама Београда и Београдском тврђавом и представиле им споменике културе које су у Београду пројектовале архитекте руског порекла – Палате Министарстава у Улици кнеза Милоша, Стари Генералштаб, Руски дом, Споменик цару Николају II, Хотел Москва, Патријаршију…

СПОМЕНИК КУЛТУРЕ – ЗЕМУНСКО ГРОБЉЕ НА ГАРДОШУ

У оквиру ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ   под насловом СПОМЕНИК КУЛТУРЕ – ЗЕМУНСКО ГРОБЉЕ НА ГАРДОШУГробови значајних људи и уметнички надгробници прича о заборављеним личностима Земуна, меморијалним сведочанствима породица града пуног културних, верских и етничких разноликости, одржано је предавање и обилазак значајних споменика.  Предавач проф. историје Миодраг А. Дабижић  је надахнуто говорио пред стотинак слушалаца свих узраста, међу којима су били бројни ученици земунских школа. Била је то прилика да се упознамо и подсетимо  на најзначајније грађане  који су живели и радили у Земуну, уз живу реч аутора монографије Земунско гробље у издању ЗЗСКГБ. Присутни су  изразили очекивања да се обилазак понови.

Место: Земун, Гробљанска бр. 1, термин: четвртак, 29.септембар у 17 часова

dsc_1678 dsc_1686 dsc_1701

 

Радионица Belgrade Public Spaces / Yacht Design, International Workshop at Belgrade 24.09. до 02.10. 2016. – предавање: Пилони моста краља Александра I и простор у њиховој близини

У оквиру радионице Belgrade Public Spaces / Yacht Design, International Workshop at Belgrade, која је одржана од 24.09. до 02.10.2016. године у организацији Факултета за уметност и дизајн, Униветрзитета John Naisbitt и Scuole di Architettura AUIC e Design, Politecnico di Milano, стручни сарадник Завода заштиту споменика културе града Београда, историчар уметности Александар Божовић је одржао излагање на тему: Пилони моста краља Александра I и простора у њиховој близини. Предавање је одржано у недељу 25. септембра у простору Галерије Колектив у Карађорђевој бр. 53.radionica-sl-1 radionica-sl-2

Мост краља Александра I је грађен у периоду од 1930-34. године према пројекту архитекте Николаја Краснова. Изведен је у духу романтичарско-историцистичке архитектуре са елементима романо-византијског стила. Замишљен је и реализован као значајан утилитаран објекат који је требало да представља спој модерног инжењерства и историцистичке архитектуре. Услед ратних разарања 1941. године променио је свој првобитни облик. Након рата извршене су реконструкције и адаптације пилона у два наврата 1955-56. и 1975-78. године.

most-kralja-aleksandra-i-krajem-30ih-sl-3Изградњом моста затечена урбана структура, дела простора Савамале и Косанчићевог венца је у извесној мери трансформисана, због потребе да се обезбеди примарна инфраструктурна комуникација за реализацију нове градске целине, на левој обали Саве.

Мост представља значајно материјално сведочанство које говори о условима друштвено-економског, културно-историјског и техничког развоја у периоду Краљевине СХС/Југославије, сведочанство о деловању значајних и истакнутих личности из националне историје, велику уметничку и естетску вредност као значајно ауторско остварење истакнутог архитекте који је деловао у периоду Краљевине СХС/Југославије.