Дани европске баштине – обилазак споменика културе „Старо сајмиште – Логор Гестапоа“ – 27. септембар 2016.

У оквиру манифестације Дани европске баштине 2016. у Београду, која ове године има за тему „Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем“, стручни сарадник Завода заштиту споменика културе града Београда, историчар уметности Саша Михајлов је заједно са грађанима Београда обишла споменик културе „Старо сајмиште – Логор Гестапоа“. Комплекс Старог сајмишта, смештен између Бранковог и Трамвајског моста, од изградње до данас имао је различите намене. Осмишљен и реализован као репрезентативан сајамски простор 1937. године, који је требало да покаже амбиције младе европске краљевине и буде подстрек њеном економском развоју за време Другог светског рата претворен је у концентрациони логор. Тако је од симбола урбанистичког, архитектонског и привредног напретка преобраћен у стратиште, у симбол страдања и патње. Логор на Старом сајмишту био је највећи немачки логор не само у окупираној Србији, већ и на европском Југоистоку и, као такав, снажно је сведочанство овог трагичног периода наше недавне историје. Заједничким обиласком једног од најзначајнијих меморијалних комплекса  не само у Београду него и на подручју читаве Србије, указало се на његову слојевиту историју, очувану физичку структуру (Централна кула, италијански, чехословачки, турски, мађарски, немачки павиљон, павиљон Задужбине Николе Спасића, управна зграда и приватни павиљон Стефановић) и вредности у намери да данашње место заборава добије своје место у сфери колективног памћења и сећања.

1 2 3 4 naslovna

„Дани европске баштине“ – предавање и радионица у ОШ „Јован Дучић“

У току су  „Дани европске баштине“ чија је овогодишња тема „Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем“, у оквиру ове манифестације а уједно и са почетком нове школске 2016/2017. године основцима школе ОШ „Јован Дучић“ одржано је предавање о културно-историјском наслеђу наше престонице. Такође је одржана и  радионица под називом „Наслеђе за децу“. Испред Завода за заштиту споменика културе града Београда  интерактивну презентацију су одржале етнолог Ана Сибиновић и документариста Слађана Милојевић у сарадњи са школским педагозима и учитељима.

1 2 3  4

Циљ реализације овог програма и пројекта је указивање најмлађима на очување културно-историјског наслеђа, упознавање са свим објектима који имају историјску вредност, а којих у Београду и његовој околини има много. Ђаци су  били у прилици да се упознају са културним добрима, попут Конака кнегиње Љубице, споменика Победнику на Калемегдану, кафане „Знак питања”, војвођанске  куће у Сурчину, као и црквеним објектима на територији престонице. У плану је да се пројекат „Наслеђе за децу“ реализује на територији свих градских општина као својеврсна допуна наставним плановима и програмима а као важан сегмент општег образовања ученика.

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

У оквиру културно-туристичке манифестације „Дани европске баштине“ чија је овогодишња тема „Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем“, историчарке уметности Завода за заштиту споменика културе града Београда Ксенија Ћирић и Бојана Ибрајтер Газибара, заједно са ученицима Прве београдске гимназије, Девете гимназије „Михаило Петровић Алас“, Тринаесте београдске гимназије, Архитектонске техничке школе и Четрнаесте београдске гимназије, представиле су пројекат „Београдска култура – Бео Кул Градска Тура“ на једном од најзначајних београдских тргова – Теразијама. Ученици, на које можемо само да будемо поносни, одржали су предавања на тему 5 споменика културе на Теразијама – Хотел Москва, Теразијска чесма, Палата пензионог фонда, Палата Игуманов и Палата Албанија. Тиме су дали свој допринос популаризацији културног наслеђа међу младима, који су будући чувари нашег културног наслеђа_dsc0090

_dsc0095

_dsc0108

_dsc0122

_dsc0133

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

У оквиру културно-туристичке манифестације „Дани европске баштине“ чија је овогодишња тема „Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем“, Завод за заштиту споменика културе града Београда ће представити пројекат популаризације културног наслеђа међу младима, под називом „Београдска култура – Бео Кул Градска Тура“. Ученици Прве београдске гимназије, Девете гимназије „Михаило Петровић Алас“, Тринаесте београдске гимназије, Архитектонске техничке школе и Четрнаесте београдске гимназије одржаће предавања која су припремили у сарадњи са стручним сарадницима Завода, на тему 5 споменика културе на Теразијама – Хотел Москва, Теразијска чесма, Палата пензионог фонда, Палата Игуманов и Палата Албанија. Учецини и професори ће изнети своје утиске о сарадњи на пројекту и указати на његове добре и лоше стране.
Пројекат ће бити представљен у петак, 23.09.2016. године у 11h на Теразијама. За све заинтересоване, окупљање је поред Теразијске чесме у 10.45h
20160507_111414