Трећи циклус предавања „Наслеђе за децу” у београдским основним школама

Почела је трећа сезона предавања које Завод за заштиту споменика културе – установа културе од националног значаја држи основцима, а од ове сезоне у програм предавања, поред свих споменика културе, свих врста и категорија споменика, укључили смо и археологију.

Нела Мићовић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда, у оквиру циклуса предавања и радионица „Наслеђе за децу”, одржала је предавање ученицима другог разреда Основне школе „Дринка Павловић”.

Било је речи и о народном градитељству, сакралним и световним објектима, јавним споменицима и споменицима културе у целини.  Наишли смо на веома добар пријем свих ученика. Иако су то за младе основце нове теме, они их уз помоћ интерактивне презентације лако савладавају и усвајају, чиме наш пројекат добија свој пуни смисао.

На предавању су се деци обратиле и етнолог Ана Сибиновић и документариста Слађана Милојевић из Завода за заштиту споменика културе, које су основцима у оквиру културног наслеђа Београда и народног градитељства представиле објекте кафане „Знак питања”, Манакову кућу, Конак кнегиње Љубице.

На крају предавања за основце је организована и радионица, где су, уз поделу флајера и разговор о представљеним објектима,  деца цртала приказане споменике културе.

Предавање у ОШ „Исидора Секулић“

У оквиру своје основне делатности Завод за заштиту споменика културе града Београда-установа културе од националног значаја ради на презентацији и популаризацији културно–историјског наслеђа Београда, кроз издавање часописа, сарадњу са медијима, културним центрима, институтима, школама и факултетима.

Са почетком нове школске 2015/2016 године  започет и нови циклус  предавања и одржана радионица под називом „Наслеђе за децу“ у  ОШ „Исидора Секулић“.

Предавања  о споменицима културе града Београда представљају активност Завода у области едукације ученика нижих разреда основе школе.У форми интерактивне презентације  биће речи о делатности Завода са циљем проширивања знања и успостављања односа према културном наслеђу Београда као вредности коју треба чувати. Презентацију и предавања ће држати етнолог и документариста Завода у сарадњи са школским педагозима и учитељима.

Као својеврсна допуна наставним плановима и програмима кроз ван наставне активности а као важан сегмент општег образовања ученика  предавање је одржано дана 10.09.2015. године са почетком у 10:30 часова.

Предавање у оквиру радионице „Кораци сећања“

У оквиру регионалног пројекта „Хисторија, историја, повијест-Lessons for today“ који се спроводи у Македонији, Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини и радионице „Кораци сећања“ намењене ученицима средњих школа, историчарка уметности Бојана Ибрајтер Газибара, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика града Београда, одржала је интерактивно предавање о споменицима културе из времена након Другог светског рата, њиховој тематици, контроверзама и начинима на који се служба заштите о њима стара.

Овај вишедневни програм, одржан од 20-24. августа 2015. године у Србији спроводи организација „Отворена комуникација“ из Београда и „Кућа Ане Франк“ из Амстердама.