Изложба „Споменици културе виђени очима деце“

Изложба „Споменици културе виђени очима деце“ je настала као резултат радионице на тему  културно-историјског наслеђа наше престонице које је за ученике ОШ „Карађорђе” на Вождовцу организовао Завод за заштиту споменика културе града Београда.

Радионици је претходило интерактивно предавање   одржано  као својеврсна допуна наставним плановима и програмима, али и као важан сегмент општег образовања ученика.

Ауторке изложбе Ана Сибиновић, дипломирани етнолог и Слађана Милојевић, архитектонски техничар сматрају да  је веома важно указати најмлађима на очување наше богате културне баштине.  Деци су презентовани објекти који имају споменичку вредност након чега су настали изложени цртежи.

Основци ОШ „Карађорђе” били су у прилици да се упознају са културним добрима, попут споменика Победник, Београдске тврђаве, Конака кнегиње Љубице, кафане „Знак питања”, Родне куће војводе Степе Степановића и црквом брвнаром у Вреоцима.

Као награда за учешће у овако успелој радионици у којој су деца показала таленат, у уторак 9. јуна у 18 часова у Заводу за заштиту споменика културе града Београда певао је хор „Музичке радионице Мари Мари”, а отварању изложбе је присуствовала заменица председника Скупштине Београда Андреа Радуловић и бројни гости.

Предавање у ОШ „Краљ Петар I“

Завод за заштиту споменика културе града Београда  установа културе од националног значаја, поред своје основне делатности, улаже напоре да популаризује културно–историјско наслеђе наше престонице и да га приближи грађанима.

Уз издавање часописа, сарадњу са медијима, културним центрима и институтима, нарочита пажња се посвећује раду са најмлађима којима се уз представљање активности Завода, усађује свест о неопходности очувања традиције и споменичког наслеђа које је потребно чувати. Едукацију ученика нижих разреда основних школа, у форми интерактивне презентације врше дипл.етнолог Ана Сибиновић и документариста Завода Слађана Милојевић у сарадњи са школским педагозима и учитељима.

Као својеврсна допуна наставним плановима и програмима кроз ваннаставне активности, а као важан сегмент општег образовања ученика,  предавање je одржано 05.06.2015. године у ОШ „Краљ Петар I“  а у плану је реализација низа оваквих предавања на територији свих градских општина.

„БеоГрадска КулТура – Бео Кул Градска Тура“

У суботу 30. маја 2015. године одржана је завршница пројекта „БеоГрадска КулТура – Бео Кул Градска Тура“ у организацији Завода за заштиту споменика културе града Београда – установе културе од националног значаја. У заједничкој шетњи са запосленима у Заводу, ученици Четрнаесте, Треће, Тринаесте, Девете београдске гимназије и Архитектонске техничке школе говорили су о укупно 14 споменика културе који се налазе у овој улици.

Девето саветовање „ОЦЕНА СТАЊА, ОДРЖАВАЊЕ И САНАЦИЈА ГРАЂЕВИНСКИХ ОБЈЕКАТА И НАСЕЉА“

Девето саветовање „ОЦЕНА СТАЊА, ОДРЖАВАЊЕ И САНАЦИЈА ГРАЂЕВИНСКИХ ОБЈЕКАТА И НАСЕЉА“ у организацији Савеза грађевинских инжењера Србије одржано је од 25. до 29. маја на Златибору у Хотелу „Палисад“
Специфични геотехнички и сеизмолошки проблеми наше земље и Балкана, социо-економски односи у друштву и други фактори довели су до заостајања за развијеним земљама у области третмана постојећег градитељског фонда. То је наметнуло потребу развоја методологија за процену стања постојећих објеката и насеља, за избор адекватног приступа одржавању, санацији и реконструкцији грађевинских објеката и насеља уз укључивање оптимизационих и информационих система у ове области.
Уочавајући сложеност и актуелност наведене проблематике Савез грађевинских инжењера Србије (СГИС) организовао је девето по реду Саветовање посвећено оцени стања, одржавању и санацији грађевинских објеката и насеља. Циљеви Саветовања су широка размена искустава стручњака различитих профила: грађевинских инжењера различитих смерова, геотехничара, архитеката, урбаниста, просторних планера, економниста, правника и осталих стручњака који раде у градитељству на прегледу, испитивању и процени стања објеката и на пројектовању и извођењу радова у области одржавања и санација објеката и насеља.
Стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда-установе културе од националног значаја, Невенка Новаковић, дипломирани инжињер архитектуре, учествовала је на Саветовању и у оквиру теме „ОБНОВА ГРАДИТЕЉСКОГ НАСЛЕЂА У УСЛОВИМА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА“ и презентовала рад написан са коауторима др Весном Матовић и Мајом Франковић, на тему “ Стање керсантита уграђеног у фасаде зграде Народног музеја у Београду“.