Изложба „Споменици културе виђени очима деце“

Изложба „Споменици културе виђени очима деце“ je настала као резултат радионице на тему  културно-историјског наслеђа наше престонице које је за ученике ОШ „Карађорђе” на Вождовцу организовао Завод за заштиту споменика културе града Београда.

Радионици је претходило интерактивно предавање   одржано  као својеврсна допуна наставним плановима и програмима, али и као важан сегмент општег образовања ученика.

Ауторке изложбе Ана Сибиновић, дипломирани етнолог и Слађана Милојевић, архитектонски техничар сматрају да  је веома важно указати најмлађима на очување наше богате културне баштине.  Деци су презентовани објекти који имају споменичку вредност након чега су настали изложени цртежи.

Основци ОШ „Карађорђе” били су у прилици да се упознају са културним добрима, попут споменика Победник, Београдске тврђаве, Конака кнегиње Љубице, кафане „Знак питања”, Родне куће војводе Степе Степановића и црквом брвнаром у Вреоцима.

Као награда за учешће у овако успелој радионици у којој су деца показала таленат, у уторак 9. јуна у 18 часова у Заводу за заштиту споменика културе града Београда певао је хор „Музичке радионице Мари Мари”, а отварању изложбе је присуствовала заменица председника Скупштине Београда Андреа Радуловић и бројни гости.

Предавање у ОШ „Краљ Петар I“

Завод за заштиту споменика културе града Београда  установа културе од националног значаја, поред своје основне делатности, улаже напоре да популаризује културно–историјско наслеђе наше престонице и да га приближи грађанима.

Уз издавање часописа, сарадњу са медијима, културним центрима и институтима, нарочита пажња се посвећује раду са најмлађима којима се уз представљање активности Завода, усађује свест о неопходности очувања традиције и споменичког наслеђа које је потребно чувати. Едукацију ученика нижих разреда основних школа, у форми интерактивне презентације врше дипл.етнолог Ана Сибиновић и документариста Завода Слађана Милојевић у сарадњи са школским педагозима и учитељима.

Као својеврсна допуна наставним плановима и програмима кроз ваннаставне активности, а као важан сегмент општег образовања ученика,  предавање je одржано 05.06.2015. године у ОШ „Краљ Петар I“  а у плану је реализација низа оваквих предавања на територији свих градских општина.

„БеоГрадска КулТура – Бео Кул Градска Тура“

У суботу 30. маја 2015. године одржана је завршница пројекта „БеоГрадска КулТура – Бео Кул Градска Тура“ у организацији Завода за заштиту споменика културе града Београда – установе културе од националног значаја. У заједничкој шетњи са запосленима у Заводу, ученици Четрнаесте, Треће, Тринаесте, Девете београдске гимназије и Архитектонске техничке школе говорили су о укупно 14 споменика културе који се налазе у овој улици.