Завод обележио 55 година рада

Завод за заштиту споменика културе града Београда – установа културе од националног значаја је у среду, 27. маја 2015. године, прославио 55 година рада.

На пригодној свечаности, приказан је филм који нас је подсетио на Јована Секулића, оснивача и првог директора Завода, на богато културно наслеђе Београда, али и на све који су радили у београдском Заводу, од оснивања до данас.

Директорка Завода, Нела Мићовић, обраћајући се запосленима и гостима, нагласила је да богато и разноврсно  културно наслеђе Београда чине археолошки локалитети, објекти народног градитељства, сакрални објекти, репрезентативне јавне профане грађевине, урбане и руралне целине, утврђења, знаменита места, гробља, јавни споменици и спомен обележја, а да се оно налази на територији свих 17 градских општина.

Подсећајући на све досадашње успехе Завода, од проглашења Дома Јеврема Грујића до реализације идеје о првом приватном музеју у њему, Нела Мићовић је истакла да 49 запослених у Заводу брине о 414 непокретних културних добара на територији града и то: 15  културних добара од изузетног значаја, 51 културно добро од великог значаја и 348 значајних културних добара, и о 175 под претходном заштитом.

Свечаности су присуствовали његова екселенција амбасадор Републике Турске Мехмет Кемал Бозај, Градоначелник Београда Синиша Мали, градски менаџер Горан Весић, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, заменица председника Скуштине града Андреа Радуловић, представници дипломатског кора, представници Секретаријата за културу, као и бројне личности из јавног, културног и политичког живота.

Београдска интернационална недеља архитектуре

Стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда-установе културе од националног значаја учествовали су и ове године у програмима Београдске интернационалне недеље архитектуре-БИНА 2015 коју већ десет година организују Културни центар Београда и Друштво архитеката Београда.

Један од традиционалних програма БИНА фестивала су тематске шетње кроз архитектуру Београда. У суботу 08. маја 2015. године, Бојана Ибрајтер Газибара, дипломирани историчар уметности, виши стручни сарадник Завода, водила је шетњу улицом са највише споменика културе у граду-Улицом краља Петра.

Посетиоци шетње су слушали о историји и архитектури ове важне градске трансферзале, о наслеђу различитих етничких група, а имали су прилику и да продискутују на тему интерполација у најужем градском језгру.

Истог дана, 13. маја 2014. године одржане су две шетње- обиласци споменика културе Палата Србија и знаменитог места Парк пријатељства као најзначајнијих културних добара и симбола архитектуре послератног периода СФРЈ на простору Новог Београда. Шетње су водили сарадници Завода Саша Михајлов, дипломирани историчар уметности (Палата Србија) и Ивана Весковић, дипломирани историчар уметности. (Парк пријатељства).

На трибини „Угрожена баштина“ одржаној 12. маја 2015. године у галерији Артгет Културног центра Београда учествовале су Александра Шевић, дипломирани инжењер архитектуре, помоћник директора Завода за заштиту споменика културе града Београда и Александра Дабижић дипломирани историчар уметности, виши стручни сарадник Завода. Тема трибине, чији је модератор био др Марко Николић, дипл.инж.арх (Универзитет у Београду-Архитектонски факултет), а у којој су учествовали и Марта Вукотић Лазар и Иван Рашковић, а у организацији БИНА и Do.co.mo.mo, била је стање модерне архитектуре у Београду, као и испитивање могућности за превазилажење лошег стања. Разматрана је актуелна законска регулатива у овој области и могуће последице примене неадекватних закона по опстанак наслеђа.

Београдска интернационална недеља архитектуре се одржава 07-30.маја 2015. године.

 

Обавештење

У среду 27. маја 2015. године навршава се 55 година од оснивања
Завода за заштиту споменика културе града Београда. Због обележавања Дана Завода, радно време ће бити измењено и нећемо радити са странкама. Радно време тог дана је од 12 до 20 h.

Предавање и радионица у ОШ „Карађорђе“

Завод за заштиту споменика културе града Београда установа културе од националног значаја, поред своје основне делатности, улаже напоре да популаризује културно–историјско наслеђе наше престонице и да га приближи грађанима. Нарочита пажња се посвећује раду са најмлађима којима се уз представљање активности Завода, усађује свест о неопходности очувања традиције и споменичког наслеђа које је потребно чувати. Едукацију ученика нижих разреда основних школа врше дипл.етнолог Ана Сибиновић и документариста Завода Слађана Милојевић у сарадњи са школским педагозима и учитељима.Предавање  је одржано у ОШ „Карађорђе“ на Вождовцу, а у плану је реализација низа оваквих предавања на територији свих градских општина.

Концепт предавања је да се у виду  интерактивне презентације, на паноима и слајдовима прикаже најпре зграда Завода, где ученици обично препознају простор Београдске тврђаве и споменик Победник што буде  добра увертира да се одмах помене шта све може бити споменик културе и да се направи разлика између јавних споменика на које се искључиво помисли када се помену споменици културе. Поред архитеката, историчара уметности и археолога посебно се помиње професија етнолога који се  у Заводу бави проучавањем народног градитељства. Ученицима се причају занимљивости о Конаку кнегиње Љубице, Кафани ? уједно и једној од најстаријих београдских кућа, затим Манаковој кући.

С обзиром на то да је ОШ „Карађорђе“ на територији општине Вождовац и да је ученицима лако доступна Родна кућа војводе Степе Степановића било је речи о њеној санацији. Такође на слајдовима су приказани  типови кућа народног градитељства, скренута је пажња на примере премештања кућа на другу локацију као вид очувања, затим на  материјале од којих су куће направљене и на народне градитеље. На крају је уследила радионица, обнављање у виду одговора на постављена питања која су подељена на флајерима и  израда цртежа на којима су споменици културе о којима је било речи.