Предавања основцима о споменичком наслеђу Београда

У оквиру своје основне делатности Завод за заштиту споменика културе града Београда-установа културе од националног значаја ради на презентацији и популаризацији културно–историјског наслеђа Београда, кроз издавање часописа, сарадњу са медијима, културним центрима, институтима, школама и факултетима.

Предавања  о споменицима културе града Београда представљају активност Завода у области едукације ученика нижих разреда основе школе.У форми интерактивне презентације у Основној  школи „Душко Радовић“  било је речи о делатности Завода са циљем проширивања знања и успостављања односа према културном наслеђу Београда као вредности коју треба чувати. Презентацију и предавањe су oдржале етнолог Ана Сибиновић и документариста Завода Слађана Милојевић у сарадњи са школским педагозима и учитељима.

Као својеврсна допуна наставним плановима и програмима кроз ван наставне активности а као важан сегмент општег образовања ученика  предавање је одржано дана 31.03.2015. године са почетком у 11:30 часова.

Дан Друштва конзерватора Србије

У свечаној сали Народне библиотеке Србије у Београду 23. фебруара 2015. године, одржан је Дан Друштва конзерватора Србије.

На овој свечаности додељене су награде Друштва конзерватора, установљене давне 1977. године. Велику награду ДКС добили су архитекта Миле Вељковић (Завод за заштиту споменика културе-Ниш), историчар уметности Дејан Радовановић (Покрајински завод за заштиту споменика културе-Нови Сад) и архитекта Лејла Хаџић, (Cultural Heritage without Borders). Годишњу награду за 2014. годину добили су историчар уметности Ивана Весковић (Завод за заштиту споменика културе града Београда-установа културе од националног значаја) и хемичар Алекса Јеликић (Републички завод за заштиту споменика културе– Београд)

Награду Секције архитеката ДКС „Златна мистрија“ из Фонда професора Миће Димитријевића за 2014. годину додељена је мр Марини Нешковић, архитекти Републичког завода за радове на реконструкцији звоника цркве Св. Петра у Бјелом Пољу, задужбини хумског кнеза Мирослава из XII века. Током овогодишњег скупа конзерватора обележен је и Јубилеј 60 година рада архитекте Оливере Кандић.

Јавни споменици и спомен обележја колективно памћење и /или заборав


Уредник: Нада Живковић
Издавач: Завод за заштиту споменика културе града Београда
Место и година издања: Београд, 2014


Избором теме за пету конференцију Јавни споменици и спомен обележја колективно памћење и /или заборав, која је одржана 07.11.2014.године, Завод се, поред других, многобројних активности, придружио обележавању стогодишњице од почетка Првог светског рата са циљем да се из различитих углова сагледа феномен материјализовања и очувања меморије, како у контексту времена настајања тако и његове пројекције и импликације на време садашње и будуће.
Препознавање и очување аутентичне материјалне и нематеријалне поруке споменика и спомен обележја је професионална обавеза свих који се на различите начине баве њима и предуслов за  квалитетан опстанак.

Радови на Конференцији су подељени у  четири тематске области:
1. Јавни споменици и спомен обележја – значење и естетичност
2. Јавни споменици и спомен обележја посвећени Првом светском рату
3. Јавни споменици и спомен обележја у контексту времена и места
4. Очување и одржавање јавних споменика и спомен обележја

На Конференцији је представљен и Зборник радова Јавни споменици и спомен обележја колективно памћење и /или заборав.

Зборник прати концепт Конференције и представља радове према задатим тематским областима.

преузми ПДФ издање