Дани европске баштине

Тема манифестације „Дани европске баштине“ 2014. године је „Језик и писменост“. У циљу промоције културног наслеђа, стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда, етнолог Ана Сибиновић и историчарка уметности Хајна Туцић су са младеновачким основцима обишле спомен белег на месту смрти деспота Стефана Лазаревића. Предавање је одржано у порти Цркве светог пророка Илије у Марковцу, у којој се налази споменик од изузетног значаја за Републику Србију.

Изложба Меморијали Првог светског рата на територији Београда

Изложба Меморијали Првог светског рата на територији Београда се одржава на делу Савског шеталишта код Гробнице народних хероја на Београдској тврђави, у периоду од 22. септембра до 12. октобра 2014. године. Свечано отварање је 22. септембра у 14:00 часова, а изложбу ће отворити градоначелник Београда господин др Синиша Мали.

Изложба у организацији Завода за заштиту споменика културе града Београда је реализована у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Први меморијали везани за Велики рат су се односили на подизање и уређење војних гробаља, као и подизање спомен-капела и спомен-цркава. Након 1918. године Ново гробље у Београду постаје најзначајнија целина посвећена Првом светском рату. Другу значајну групу меморијала представљају репрезентативна остварења јавних фигуралних споменика који су подизана у градским целинама. Израда ових споменика поверавана је најистакнутијим српским и југословенским вајарима тога доба, а у оквиру фонда јавних споменика Београда издвајају се имена Ивана Мештровића и Ђорђа Јовановића. Од најистакнутијих споменика који су постали део идентитета града, издвајају се: споменик Победник, споменик захвалности Француској, Споменик незнаном јунаку на Авали. Поред репрезентативних остварења на простору Београда, у рубним деловима града подижу се меморијали локалног карактера, који често подразумевају висок степен занатске и уметничке обраде. Реч је пре свега о споменичкој форми обелиска, као и о обележавању сећања на пале ратнике спомен-плочама. Од традиционалних меморијалних форми такође је негована и пракса подизања спомен-чесама.

Највећи број меморијала подигнут је у времену између два светска рата, али и након окончања Другог светског рата, наставља се континуитет обележавања сећања на значајне личности и догађаје Првог светског рата, нарочито 80-их и 90-их година XX века, када се у великом броју подижу меморијални споменици посвећени истакнутим војсковођама. Ова савремена врста меморисања није се односила искључиво на подизање нових споменика већ и на рад на очувању, обнови и рестаурацији постојећих, а у раду Завода за заштиту споменика културе града Београда утврђено је више културних добара којима је један од најзначајнијих предуслова валоризације била културно-историјска вредност здања или споменика која су била везана за најистакнутије личности и догађаје из периода Првог светског рата.

Меморијални споменици као један од примарних фокуса рада Завода за заштиту споменика културе града Београда, презентовани кроз изложбену поставку, у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата афирмишu богатство споменичког и меморијалног наслеђа града Београда. Циљ ове изложбе је био да издвоји и презентује најкарактеристичније и најрепрезентативније меморијале, прикаже различитост њихових форми, културно-историјске вредности и њихов историјат и уметнички значај.

Изложбу су реализовали стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда: aутор, Александар Божовић, историчар уметности; дизајн, Јасна Цветић, архитекта и фотографија, Снежане Неговановић, фотограф.

 

ИЗЛОЖБА РАДОВА СТУДЕНАТА I ГОДИНЕ МАСТЕР СТУДИЈА 2013/14. ПОВОДОМ ДАНА ЕВРОПСКЕ КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ 2014. ГОДИНЕ


ОД КЛАСИЦИЗМА ДО СЕЦЕСИЈЕ
образовне установе

у свечаној сали (200) Архитектонског факултета Универзитета
у Београду од 15. до 19. септембра
отварање у понедељак 15.септембра у 11часова.

На изложби ће бити презентирани радови студената прве године Мастер академских студија архитектуре, пролећни семестар шк. 2013/14. године,
са изборног предмета АРХИТЕКТУРА У СРБИЈИ У 19. И 20. ВЕКУ,
руководилац проф. др Мирјана Ротер Благојевић, сарадник мр асс. Марко Николић

На изложби ће бити приказани радови који садрже студенске анализе и приказе обликовања најзначајнијих образовних установа Србије у 19. и почетком 20. века – Реалке, Капетан Мишиног здања – Универзитета, Палилулске основне школе, Дома св. Саве, III београдске гимназије на Врачару и Министарства просвете на Теразијама – дела најзначајнијих архитеката тога доба, Франца Јанкеа, Јана Неволе, Јована Илкића, Милана Антоновића, Драгутина Ђорђевића, Душана Живановића и Бранка Таназевића.

Током рада на предмету између Факултета и Завода за заштиту споменика културе града Београда је остварена веома драгоцена сарадња, која је омогућила студентима истраживање доступне илустроване и друге грађе у документацији Завода, уз стручну помоћ запослених.