Отварање Родне куће војводе Степе Степановића у Кумодражу

У години када се навршава један век од почетка Великог рата, уз подршку града Београда а према пројекту  Завода за заштиту споменика културе града Београда  успешно је завршена санација Родне куће војводе Степе Степановића.

У скромној сеоској кући која се налази  у Кумодражу,  на територији општине Вождовац,  1856. године рођен је један од најзнаменитијих људи наше престонице и један од  највећих војсковођа модерног доба, човек који је на Дрини и Церу донео прву победу савезничкој војсци у I светском рату.

Кућа  је сазидана средином XIX века и по својим типским карактеристикама представља симбиозу косовске и старије моравске куће. Због својих етнографских карактеристика и историјског значаја проглашена је за културно добро од великог значаја. Имајући у виду да је на територији града Београда очуван веома мали број кућа овог типа, она представаља редак примерак народне архитектуре који је остао нама у наслеђе.

Овај простор на коме се налази кућа са окућницом је оспособљен да преузме нову едукативну функцију која ће јој удахнути нови живот и омогућити да мемоморија траје.