Ноћ музеја је одложена

У суботу од 18 до 21 h  у просторијама Завода за заштиту споменика културе града Београда је организовано прикупљање хуманитарне помоћи  за све угрожене у поплавама.

Ноћ музеја „Сви смо ми конзерватори“

У свечаној сали Завода за заштиту споменика културе града Београда током Ноћи музеја 07. јуна 2014. године представљен је програм под називом „Сви смо ми конзерватори“. Публика је имала прилику да види изложбу паноа и чује предавања на тему културне баштине Београда, српске културне баштине на листи Унеска, као и светске културне баштине. Предавања су припремили ученици трећих разреда четири београдске средње школе у оквиру пројекта Завода за заштиту споменика културе града Београда под називом „БеоКул ГрадскаТура“. Овај пројекат, који је за крајњи циљ имао популаризацију културног наслеђа и упознавање омладине са радом Завода за заштиту споменика културе града Београда, је ове године реализован са Трећом београдском гимназијом, Архитектонско техничком школом, Четрнаестом београдском гимназијом и Деветом гимназијом „Михаило Петровић Алас“.

Под слоганом „Сви смо ми конзерватори“ овом приликом на истој равни заштите културног наслеђа Београда, нашли су се представници струке, грађанство и млади који представљају будуће чуваре наше културне баштине.

 

Пројекат „БеоКул ГрадскаТура“

Пројекат „БеоКул ГрадскаТура“ који је Завод за заштиту споменика културе града Београда први пут реализовао у сарадњи са београдским средњим школама, имаo je своју завршницу у суботу 26.04.2014. године, излетом на археолошки локалитет „Виминацијум“, за све учеснике. У пројекту, који је за крајњи циљ имао популаризацију културног наслеђа Београда, али и српске и светске културне баштине на листи Унеско, ове школске године учествовале су 4 школе: Трећа београдска гимназија, Архитектонска техничка школа, Четрнаеста београдска гимназија и Девета београдска гимназија. Ученици трећих разреда припремали су презентације на тему Београдске тврђаве, Хотела Москва, Народне библиотеке Србије, Народне банке, али и Студенице, Старог Раса и Сопоћана, Гамзиграда, српских манастира на Косову и Метохији, Сиднејске опере, Сигишоаре, пирамида у Гизи и Самарканда у Узбекистану.