СТРУЧНА ПРАКСА ,,НОВИЈА АРХИТЕКТУРА БЕОГРАДА“, 6. ЈУН 2014. (11-18.часова)

На позив Филозофског факултета Универзитета у Београду, стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда Саша Михајлов, Биљана Мишић и Светлана Димитријевић Марковић учествоваће у реализацији стручне праксе „Новија архитектура Београда“.

Позивају се заинтересовани студенти, стручњаци и грађани да се пријаве за једнодневну академску праксу, планирану за 6. јун 2014. године . Након позитивног искуства са две претходне праксе, обележеног великим одазивом студената (преко 400), као и спремношћу особља знаменитих здања да им омогуће приступ (Француске амбасаде, Скупштине Србије, Дворског комплекса на Дедињу, Прве Хрватске штедионице-Музеја Цептер, Цвијићеве куће, Конака Кнегиње Љубице и др), овом приликом најављујемо још садржајнији програм. Уз помоћ историографа специјализованих за архитектонску и друштвену повест престонице, истакнутих пројектаната, критичара и конзерватора, кроз 15 тематских група обићи ће се многа ремек дела новије српске архитектуре и актуелизовати проблеми њихове заштите.

За сваку групу се може пријавити до 40 заинтересованих студената слањем мејла носиоцу подухвата проф. др Александру Кадијевићу, управнику Одељења за историју уметности Филозофског факултета (akadijev@f.bg.ac.rs) и библиотекарки истог одељења Александри Илијевски (ailijevs@f.bg.ac.rs) до 10. маја 2014. године. Водитељима и коментаторима ранијих пракси придружиће се неколико стручњака највишег нивоа компетентности за предложене теме.

САРАДЊА СА СРЕДЊИМ ШКОЛАМА – БЕОКУЛ ГРАДСКА ТУРА

 

У оквиру пројекта сарадње Завода за заштиту споменика културе града Београда са средњим школама – БеоГрадска КулТура (Беокул градска тура), 28.2.2014. године ученици трећег разреда Треће београдске гимназије одржали су предавања и приказали презентације на тему културног наслеђа својим вршњацима у Архитектонско техничкој школи. Идеја пројекта, који су осмислиле историчарке уметности Ксенија Ћирић и Бојана Ибрајтер Газибара, је да се средњошколци упознају и заинтересују за културно наслеђе пре свега Београда, али и да науче да препознају универзалне вредности споменика културе, истраже УНЕСКО листу и упознају се са радом Завода за заштиту споменика културе. Ученици Архитектонско техничке школе ће своје презентације представити вршњацима у Четрнаестој београдској гимназији 14.3.2014.