ДОМ ЗА СТАРЕ „КАРАБУРМА“

 

На позив Дома за старе „Карабурма“, стручни сарадници Завода за заштиту споменика културе града Београда Бојана Ибрајтер Газибара и Ксенија Ћирић, одржале су 19.02.2014. године у Дому предавање на тему културне баштине на територији Општине Палилула.

Кроз занимљиву причу о знаменитостима Палилуле, житељима Дома представљени су археолошки локалитет Праисторијска Карабурма, Место читања хатишерифа, Универзитетски комплекс и други споменици културе.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „СКРИВЕНО БЛАГО ДОМА ЈЕВРЕМА ГРУЈИЋА“

 

У четвртак, 13.02.2014. године, у препуном Дому војске Србије, отворена је изложба „Скривено благо Дома Јеврема Грујића“ представља  специфичан пројекат из области заштите културне баштине Београда.  Њена реализација резултат је сарадње Фондације „Дом Јеврема Грујића“, Завода за заштиту споменика културе града Београда и Централног института за конзервацију.

Назив говори о изузетној ризници уметничких дела и вредних употребних предмета, намештаја, колекције оружја, костима и архивске грађе у приватном власништву Фондације који до сада нису изложени широј јавности. Идеја ауторског тима јесте представљање првог споменика културе града Београда из другачијег угла. Наиме аутентичан амбијент репрезентативне куће пренет је у галеријски простор који указује на културно – историјске вредности Дома Јеврема Грујића и његовог места у овиру националног културног наслеђа. На поставци су представљени експонати који говоре и о начину живота и друштвено-политичком значају једне угледне српске породице као симбола шире друштвене стварности Србије у 19. и првој половини 20. века, естетици, изграђеном укусу и моди грађанског друштва.

 

ИЗЛОЖБА „СКРИВЕНО БЛАГО ДОМА ЈЕВРЕМА ГРУЈИЋА“

Дом Јеврема Грујића у Светогорској 17, Дом породице Шећеровић Цонић, за Завод за заштиту споменика културе града Београда много је више од културног добра. Он је наш почетак, наша емоција и мерило наших успеха.

Далеке 1960. године када је Дом Јеврема Грујића био угрожен градњом нове зграде Атељеа 212, у његову одбрану стала је плејада српских професора и архитеката коју је предводио први директор Завода, Јован Секулић. Због тога је он и наша обавеза и стална тежња службе заштите да за јавност одшкрине ризницу културног блага Београда.

Будућност Дома Јеврема Грујића је и будућност Завода, али и будућност наслеђа свих нас, будућност наше прошлости. Богатство које се у њој баштини је оно што нас оплемењује, што нас чини сведоцима европске прошлости Београда и Србије и надасве нас чини поносним што смо део његове садашњости.